Free cookie consent management tool by TermsFeed
News 1 header News 1 header
13 Nov, 2020

Vinnova beviljar Swegreen och forskningspartners 9,1 MSEK finansiering för ett AI-drivet vertikalt jordbruksprojekt

Det stigande Svenska AgTech-bolaget Swegreen, tillsammans med forskningspartnerna RISE och Mälardales högskola, säkrar finansiering från Vinnova för ett projekt på 9,1 MSEK som syftar till att ytterligare utveckla Swegreens plattform för AI-driven vertikal odling och att utveckla en digitaliserad leveranskedja från odling till gaffel.

Forskningspartnerna Swegreen, Mälardalens högskola och RISE Research Institutes of Sweden har gått ihop för att digitalisera stadsodlingsindustrin och omstrukturera den urbana livsmedelsindustrin mot klimatneutralitet med hjälp av artificiell intelligens. Kärnan för partners forskning är Swegreens innovation för hyperlokalt vertikalt jordbruk och byggnadsanslutna och cirkulära modeller för integration av dessa anläggningar i värdbyggnader.

Klustret startade tidigare i år med projektet 'NeigbourFood', finansierat med 2 MSEK av Innovationsverket Vinnova, för att vidareutveckla en datadriven övervakning och optimering för precisionsodling i sluten slinga inomhusmiljö för Swegreens erbjudande om Farming as a Service FaaS. Klustrens nya projekt, kallat AIFood, har nu beviljats ​​9,1 MSEK, motsvarande ca. 1 miljon USD, för att förbättra de lokala och hållbara livsmedelsproduktionssystemen i stadsmiljöer med hjälp av digital teknik.

– Ett datadrivet synsätt på Vertical Farming har varit Swegreens huvudfokus från dag ett, och hållbarhet är inbäddat i vårt DNA som ett greentechföretag, säger Andreas Dahlin, VD för Swegreen.

– Hand i hand med vår tekniska utveckling ger vårt konkreta samarbete med Sveriges ledande forsknings- och akademiska institutioner övertaget att leda branschens utveckling som ett spjutspetsföretag – och vårt partnerskap med RISE och Mälardalens högskola håller vår position på kanten. av utvecklingen, globalt sett, fortsätter Andreas Dahlin.

Utlysningen 'AI i klimatets tjänst' har lanserats av Innovationsverket Vinnova för att stödja initiativ som fokuserar på användning av artificiell intelligens för att minimera olika branschers klimatnegativa påverkan. Jordbruks- och livsmedelssektorn står för 30 % av de globala växthusgasutsläppen, och vertikalt jordbruk kan skapa urban symbios som en nyckelfaktor för resurseffektivitet och integration av jordbruksanläggningar i urban infrastruktur för betydande globala minskningar av utsläppen av växthusgaser.

AIFood-projektet pågår i två år och fokuserar på ett proof of concept för autonom orkestrering av modellering av vertikala jordbruksanläggningar, och på utveckling av en AI-baserad plattform för precisionsjordbruk, integration av vertikala gårdar i värdbyggnader och autonom interaktion av produktionsanläggningar med efterskördaktörerna.

Dr Baran Cürüklü, från Mälardalens högskola – ett pulserande akademiskt centrum för AI-utveckling – är projektledare för klustret.

– AI kan gå längre än smala och specifika bidrag. I det här projektet är vårt mål att visa att komplexa och intrikata system kan orkestreras av AI, och bidra till en snabb övergång till ett mer hållbart jordbruk, och till och med innovativa tjänster som förbinder hela kedjan från producent till medborgare, säger Dr Baran Cürüklü.

Projektet har ett nära samarbete med två andra nationella projektplattformar som referensgrupper: Sharing Cities Sweden, en nationell plattform för delningsekonomi med fyra testbäddar i Stockholm, Umeå, Göteborg och Lund samt ett kluster kallat Fastighetsdatalabb som fokuserar på datarelaterad utveckling av fastighetssektorn.

Dr Charlie Gullström, senior forskare vid RISE, Sveriges stora forskningsinstitution och chef för Sharing Cities Sveriges testbädd i Stockholm, spelar en oumbärlig roll i detta projekt. Hon sammankallar en tvärvetenskaplig klimatpanel kopplad till detta projekt, inklusive hushållsforskare som fokuserar på klimataspekten av projektet. Dr Alex Jonsson från RISE är en annan senior forskare som tar hand om projektets behov ur ett tekniskt perspektiv.

Dr. Gullström adds:

– Jag tror att urban livsmedelsproduktion kan påskynda klimatomställningen eftersom den har potential att engagera medborgarna i lokal konsumtion och cirkulära affärsmodeller som både minskar matsvinnet och onödiga transporter. AI låter oss utforska hur vi kan komplettera befintliga jordbrukssystem genom att aktivt involvera intressenter i värdekedjan som helhet. På så sätt visar AIFOOD verkligen vägen till en ny grön affär.

Sepehr Mousavi, Chief Innovation Officer på Swegreen säger:

– Vi är stolta över detta samarbete med ledande svenska forskningsinstitutioner och forskare och ser det som en framgångsrik modell för hur en privat enhet skulle kunna samarbeta med akademin och erbjuda sina tillgångar som forskningsinfrastruktur för hela industrins bästa, i en planet och välstånd win-win-modell.

– Denna gröna omvandling av livsmedelssektorn är beroende av bemyndigande faktorer som innovation och förbättring av cirkularitet, ett anslutningsbaserat och datadrivet tillvägagångssätt genom hela kedjan. och tillämpning av artificiell intelligens som en exponentiell möjliggörare. Autonom kontroll av de vertikala jordbruksanläggningarna för maximal resurseffektivitet, skalbarhet och precision i verksamheten är av extrem och grundläggande betydelse för både industrin och vårt företag att gå framåt, tillägger Sepehr Mousavi.

För ytterligare information, kontakta:

Andreas Dahlin, andreas.dahlin@swegreen.se +46 (0)709 24 00 32

Sepehr Mousavi, sepehr.mousavi@swegreen.se +46(0)733 14 00 43