Free cookie consent management tool by TermsFeed
News 1920 1080 uae  1 News 1920 1080 uae  1
17 Dec, 2020

Swegreen representerar svensk AgTech-spjutspetskompetens i samtal med Förenade Arabemiratens minister för livsmedels- och vattensäkerhet

Denna vecka presenterade den svenska startupen Swegreens VD Andreas Dahlin sitt framgångsrika företag inför Förenade Arabemiratens minister för livsmedels- och vattensäkerhet, hennes excellens Mariam Hareb Almheiri, under ett besök av en svensk handelsdelegation i Förenade Arabemiraten.

Denna vecka presenterade den svenska startupen Swegreens VD Andreas Dahlin sitt framgångsrika företag inför Förenade Arabemiratens minister för livsmedels- och vattensäkerhet, hennes excellens Mariam Hareb Almheiri, under ett besök av en svensk handelsdelegation i Förenade Arabemiraten.

Den svenska handelsdelegationen leddes av vice utrikeshandelsminister och minister för nordiska frågor, Krister Nilsson, tillsammans med Sveriges ambassadör i Förenade Arabemiraten Henrik Landerholm och ambassadör Håkan Emsgård. Mötet syftade till samtal om livsmedelssäkerhet och att öppna dörrar för möjliga samarbeten med svenska AgTech-företag med global potential. Det hölls på ministeriet för livsmedels- och vattensäkerhet i Dubai, Förenade Arabemiraten, med hennes excellens Mariam Hareb Almheiri som värd.

En av de få lovande svenska företagen inom AgTech-branschen som valts ut för att presentera inför hennes excellens minister Mariam Hareb Almheiri var Swegreen, representerat av VD Andreas Dahlin. Presentationen, som på grund av Covid-19-restriktioner hölls online, fokuserade på att beskriva Swegreens världsledande innovation och affärsmodell, kallad Farming-as-a-Service (FaaS). Detta är en vertikalodlingslösning som är fullt integrerad med en mataffär eller restaurang, och som levererar hyperlokalt odlade färska produkter dygnet runt, året om.

– Med vår FaaS-lösning har vi faktiskt ett bevis på ett koncept som omkullkastar de traditionella modellerna för livsmedelsindustrin på tre nivåer, säger Andreas Dahlin.

– För det första har vi bevisat att det med hydroponisk teknik är möjligt att producera mer näringsrika och smakligare bladgrönsaker på ett mer hållbart sätt än traditionellt jordbruk. För det andra har vi kortat den traditionella leveranskedjan genom att flytta gården hela vägen in i mataffären – och därmed eliminerat det dyra "sista milen"-transportproblemet som alla andra vertikalodlingsföretag kämpar med.

– Slutligen har vi omkullkastat den gammaldags handelsmodellen inom livsmedelsindustrin genom att införa vår prenumerationsbaserade affärsmodell, tillägger Andreas Dahlin.

Hennes excellens Mariam Hareb Almheiri var den första ministern i världen att bli utsedd med ansvar för livsmedels- och vattensäkerhet och leder en ambitiös agenda som strävar mot flera av FN:s globala hållbarhetsmål.

Handelssamtalen mellan svenska Utrikesdepartementet och Förenade Arabemiraten samordnades av Business Sweden.

– Som en startup med drygt 1,5 års verksamhet är det verkligen en stor bekräftelse på vår spjutspetsinnovation att bli inbjudna i ett sådant sammanhang av Business Sweden. Det visar att vi har kommit långt på kort tid och att vår Farming-as-a-Service-lösning är gångbar på en global marknad, avslutar Swegreens Andreas Dahlin.