Free cookie consent management tool by TermsFeed
Swegreen Saga Swegreen Saga
21 Nov, 2023

Fyra globala branschrekord i effektivitet och hållbarhet för Swegreen

Vi är stolta att meddela att vi har överträffat både branschens hållbarhetsrekord samt sektorns effektivitetsmått.

Nyligen publicerades en livscykelanalys (LCA) av Michael Martin professor i hållbarhet på KTH utav Swegreens senaste odlings- plattform SAGA. Analysen är en del av ett masteruppsatsprojekt i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Svenska Miljöinstitutet (IVL).

Swegreens prestationer inkluderar följande

  • Världsrekordet för det lägsta CO2-utsläppet per kilogram producerad sallad.

  • Den lägsta energiförbrukningen (mätt i kWh per kilogram) för salladsproduktion (med svensk energimix).

  • Redovisa oslagbara vattenförbrukningssiffror (cirka 1,3 liter vatten per kilogram av produktion) inom den globala sektorn för kon- trollerad miljöodling och vertikalodling.

  • LCA-resultaten avslöjar också ett anmärkningsvärt produktionsrekord i kilogram per kvadratmeter.

Analysen understryker vårt åtagande att uppnå lägsta möjliga miljöpåverkan samtidigt som vi möjliggör för odling från frö till full- vuxna plantor inom miljöer som detaljhandelsbutiker, restauranger och hotellmiljöer, där vi maximerar ytan per kvadratmeter. Dessa resultat markerar en betydande milstolpe i våra pågående ansträngningar för hållbarhet och utveckling av framtidens jordbruk.

Michael Martin, Adjunct Professor, KTH Michael Martin, Adjunct Professor, KTH

Michael Martin, Adjunct Professor, KTH

Om Michael Martin, Adjunct Professor at KTH

Forskningsintressen:

  • Industriell symbios

  • Urban och vertikal odling

  • Livscykelanalys

  • Hållbara livsmedelssystem

  • Livscykelhantering

Michael Martin är adjungerad professor vid KTH-SEED och arbetar som senior forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet. MM har en doktorsexamen i miljösystemanalys och miljöledning från Linköpings universitet, där hans forskning fokuserade på metoder för att kvantifiera de miljömässiga och ekonomiska fördelarna med industriell symbios och cirkulär baserad produktion inom den biobaserade sektorn med hjälp av LCA (livscykelanalys).

Hans expertis och nuvarande arbete omfattar kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder som används för att förstå konsekvenserna av hållbar konsumtion genom användning av hållbarhetsbedömningar. Hans forskning är även specialiserad på hur information om hållbarhetsbedömning kan förbättras och uppfattas genom dialog med intressenter. MM är adjungerad professor vid avdelningen där han är aktiv i handledning, undervisning och forskningsprojekt. MM är också styrelseledamot i International Society for Industrial Ecology.